צוואות בעידן הקורונה
לכל אדם חשוב שיערוך צוואה. ככל שאדם לא הותיר צוואה, הרי שעזבונו יחולק על פי דין. צוואה זו הזדמנות להטביע חותם ולומר מילים אחרונות ליורשים ולבעלי רכוש וממון זו הזדמנות מצוינת לנהל את העזבון לדורות הבאים באמצעות צוואה ולתת כללים ברורים לניהול הרכוש לדורות הבאים.
כידוע, יש 4 דרכים פופולאריות לעריכת צוואה: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעל פה (שכיב מרע).
צוואה בכתב יד
צריך שתיעשה בכתב ידו של המצווה תוך ציון תאריך עריכתה, חתימה בכתב ידו של המצווה וציון על גבי הצוואה כי זוהי צוואתו האחרונה.
צוואה בפני רשות
נעשית בפני שופט, חבר בית דין דתי, רשם של בית משפט, הרשם לענייני ירושה או נוטריון. המצווה אומר לנציג הרשות את צוואתו, או מגיש לו אותה בכתב, מצווה מצהיר כי זו אכן צוואתו, נציג הרשות יאשר על פני הצוואה שהיא נרשמה, וכי המצווה הצהיר שזו צוואתו.
צוואה בעדים
נערכת בנוכחות שני עדים שאינם הנהנים בצוואה, נוכחות העדים נועדה להוכיח את אמיתות הצוואה וכי היא נעשתה מרצונו החופשי של המצווה, העדים לצוואה אינם צריכים לדעת מהו תוכן הצוואה והאם המצווה צלול בדעתו, אלא רק להיות עדים לעצם עריכתה של הצוואה.
צוואה בעל פה
נעשית על ידי אדם שנמצא על ערש דווי או רואה עצמו כמי שעומד לפני המוות, הוא עושה צוואתו בעל פה בפני שני עדים המבינים את שפו, העדים צריכים לרשום בצורה מדויקת את דברי המצווה ב"זכרון דברים", לחתום על זיכרון הדברים ולהפקיד באופן מידי, ככל האפשר את זיכרון הדברים אצל רשם הירושות. אם עבר חודש והמצווה נותר בחיים, הרי שהצוואה בעל-פה מתבטלת. בצוואה בעל פה, בניגוד ליתר הדרכים בהן ניתן לערוך צוואה, העד או בן זוגו, יכולים להיות זוכים (יורשים) בצוואה.
אביא כעת מקרה שלקוח מהמציאות: לקוח פנה למשרדנו וסיפר שחלה בקורונה בגל הראשון, ועוד כשהיה בהכרה היה מוטרד בשל העובדה שלא ערך צוואה, וזאת לאור העובדה שרופאיו אמרו לו שהם עומדים להרדים אותו בשל החמרה במצבו הרפואי ולאור כך שהוא התקשה לנשום בכוחות עצמו.
הלקוח סיפר לי לאחר שהחלים מהנגיף, (ואף התפאר שפעל באחריות לכאורה) כי סמוך להרדמתו הוא רשם בנייד שלו צוואה. הדבר מקבל משנה תוקף נוכח העובדה שהלקוח היה בזוגיות פרק ב' עם ידועה בציבור תוך שהם ניהלו משק בית משותף. הלקוח חשש שבת זוגתו תירש את רכושו, הלקוח רצה כי ילדיו החוקיים מפרק א' ירשו את רכושו באופן בלעדי . הסברתי ללקוח כי הוא שגה בכך שהקליד צוואה בטלפון ואילו נדרש היה חלילה לתת תוקף לצוואה שהשאיר היא הייתה חסרת תוקף, שכן לכתיבת צוואה ישנם כללים בחוק. בענייננו, על הלקוח היה לפעול על פי שני הדרכים שחוק מותיר, צוואה בעל פה או צוואה בכתב יד.
משרדנו מייצג גם לקוחות המתנגדים לצוואות בהליכים מורכבים בבית המשפט לענייני משפחה. למשרדנו מוניטין והצלחות מוכחות בענין זה.
משרדנו מתמחה במקרקעין, הסכמי מכר, צוואות ירושות ועיזבונות. הכותב הוא עו"ד בעלים של משרד עורכי דין; אייל באום ושו"ת, בעל תואר שני במשפטים LLM מאונ' בר אילן בהתמחות בדין האזרחי ובדיני משפחה העוסק בין היתר, במקרקעין ,התחדשות עירונית תמ"א 38, חוזים, צוואות וירושות, ניהול עזבונות, הסכמי ממון ובכל הקשור בדין האזרחי ובדיני משפחה. משמש כבורר מטעם לשכת עורכי הדין.
מייל: [email protected]
לתיאום פגישת ייעוץ:
03-5479777, 054-2258005